In de media
Fipronilschade veel hoger dan geschatte 75 miljoen
'Inkomstenderving pluimvee-houders niet meegenomen'
De totale schade door de fipronilaffaire in Nederland is veel hoger dan de geschatte 65 tot 75 miljoen euro. „De inkomensderving van pluimveehouders is niet meegenomen in de berekening”, stelt Jan Brok.
De consultant adviseerde meerdere gedupeerde leghennenhouders. Dat de inkomstenderving van pluimveehouders in tegenstelling tot de inkomstenderving van eierhandelaren en supermarkten niet is meegenomen in het rapport, daaraan stoort Brok zich het meest. „Leghennen-houders die hun lege stal in mei, juni of juli door Chickfriend tegen bloedluizen lieten behandelen, lijden de grootste schade. Die hebben al 8 euro kosten gemaakt per hen zonder dat daar een cent eiergeld tegenover staat. Iedere dag komen daar 3 cent voerkosten bij per hen plus 1 cent reinigings- en vernietigingskosten van de eieren” Achteraf hadden deze leghennenhouders hun hennen niet moeten ruien, maar met energiearm voer in productie moeten laten. „Dan hadden de hennen via de eieren en de mest fipronil uitgescheiden en was het fipronilgehalte in de stal sneller gedaald. Maar dat is nu allemaal achteraf.”
Onderzoekers van Wageningen UR berekenden dat pluimveehouders tot 22 september 35 tot 45 miljoen euro schade leden door de fipronilaffaire. De werkelijke schade voor pluimveehouders is veel hoger volgens Brok. Wanneer gedupeerde pluimveebedrijven weer normaal in bedrijf zijn, kan de werkelijke schade pas berekend worden. „Veel pluimveehouders profiteren nu niet van de hoge eierprijzen. Alle kosten en gemiste inkomsten moeten worden meegenomen in een schadeberekening. ”Leghennenhouders die nu op basis van de vrije marktprijs hun eieren leveren, profiteren het meest van de hoge eierprijzen. Eierhandelaren klagen momenteel dat ze geld verliezen doordat ze hoge prijzen voor eieren in de vrije markt moeten be-talen, terwijl ze deze voor een lagere prijs aan supermarkten hebben verkocht. „Eier-handelaren moeten niet klagen. Ze moeten afspraken met supermarkten maken die minder lang gelden”, vindt Brok. De consultant verwacht dat leghennenhouders die nu gewoon vrije eieren kunnen leveren zeker tot volgend jaar Pasen kunnen profiteren van hoge eierprijzen. „Tot die tijd blijft er zeker een tekort aan eieren.”
Bron: Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf van zaterdag 28-10-2017 Door redacteur: Tom Schotman